ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η «κοινωνική επιχείρηση» είναι η επιχείρηση που παράγει ένα ανταγωνιστικό προϊόν και δημιουργεί κέρδη, παραμένοντας πιστή σε μια αξία η οποία εξυπηρετεί έναν κοινωνικό στόχο. Αυτός ο κοινωνικός στόχος επιτυγχάνεται με μια σειρά από παράγοντες, όπως, μεταξύ άλλων, το προϊόν που παράγει η επιχείρηση, τον τρόπο παραγωγής οργάνωσης και διακυβέρνησής της και τη διαχείριση των κερδών της.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «κοινωνική επιχείρηση» ορίζεται ως: «ένας φορέας της κοινωνικής οικονομίας, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι όχι η δημιουργία κερδών για τους ιδιοκτήτες ή τους εταίρους της, αλλά η ύπαρξη θετικού κοινωνικού αντίκτυπου. Δραστηριοποιείται στην αγορά παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες με επιχειρηματικό και καινοτόμο τρόπο, και χρησιμοποιεί τα κέρδη κυρίως για κοινωνικούς σκοπούς. Υπόκειται σε υπεύθυνη και διαφανή διαχείριση, ιδίως ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή εργαζομένων, καταναλωτών και παραγόντων που επηρεάζονται από τις εμπορικές της δραστηριότητες» (Social Business Initiative, Οκτώβριος 2011).
Πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που δομούνται με βάση κάποιες αρχές και αξίες που τους επιτρέπουν να μεριμνούν περισσότερο για την βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, παρά για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα; 



Ο κοινωνικός επιχειρηματίας βρίσκει δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις σε σημαντικά ζητήματα. Κοινωνικοί επιχειρηματίες έχουν υπάρξει αιώνες τώρα σε διάφορους τομείς και μορφές.
Η Florence Nightingale, η οποία θεωρείται ως ένα από τα πρώτα παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ξεκίνησε το πρώτο επίσημο πρόγραμμα νοσηλευτικής εκπαίδευσης οδηγώντας στην μεταμόρφωση ολόκληρου του τομέα της νοσηλευτικής.


Ομοίως, ο Jean Monnet συχνά αναφέρεται ως εκείνος που επινόησε το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ενσωμάτωσης ως μιας λύσης για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ευρώπη.
Εν ολίγοις, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες «εντοπίζουν αυτό που δεν λειτουργεί και λύνουν το πρόβλημα αλλάζοντας το σύστημα, εξαπλώνοντας τη λύση, αλλά και πείθοντας ολόκληρες κοινωνίες να κινηθούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση».


Η εποχή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έφτασε και θα παραμείνει. Το ερώτημα επομένως, δεν είναι το εάν οι αλλαγές θα έρθουν, αλλά πότε θα έρθουν, καθώς οι σπόροι για μια κουλτούρα κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχουν ήδη τεθεί."

Η κοινωνική επιχείρηση ως έννοια προέρχεται από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ορίζεται από τον νομπελίστα Mohammad Yunus, ως μια επιχείρηση της οποίας σκοπός είναι να επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα με οικονομικά βιώσιμο τρόπο! Αυτή είναι και η κατεύθυνση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Αλλάζουμε"!

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Startupper σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα Κοινωνική Επιχειρηματικότητα 

Τρεις τρόποι με τους οποίους η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, ο αποδεκτός ορισμός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι αρκετά περιοριστικός. Συχνά περιγράφεται ως ένα επιχειρηματικό μοντέλο με κοινωνική αποστολή ή με συνεταιριστική διάσταση (όπου τα κέρδη ανακατανέμονται ανάμεσα στα μέλη). Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν επικεντρώνεται στην ουσία που είναι το εάν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία προσφέρεται ως μια νέα, δημιουργική και αποτελεσματική λύση σε ένα πρόβλημα ή μια ανάγκη της κοινωνίας. 
Η κοινωνική καινοτομία αναδύεται κατά την επίμονη επιδίωξη της επίλυσης ενός δύσκολου κοινωνικού προβλήματος και σε επιχειρηματικό, νομικό και τεχνικό επίπεδο μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές. Το είδος της νομικής μορφής ή το μοντέλο των εσόδων είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της καινοτόμου λύσης, για την παραγωγή αποτελεσμάτων και για την πρόκληση θετικών κοινωνικών επιπτώσεων. Είναι προφανές ότι όσο περισσότερα εργαλεία υπάρχουν διαθέσιμα, τόσο εμπλουτίζεται και διαφοροποιείται η οικονομία.

Τρεις τρόποι με τους οποίους η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Δηλώστε συμμετοχή:
site: www.diktioigiaspoliton.eu
email: info@allazoume.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου