Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ δρ ΙΩΑΝΝΗ ΝΑΣΙΟΥΛΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ελληνική μετάφραση από τον ανταποκριτή της Deutche Welle Διογένη ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ- ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Υποκρίνονται κοινωνικούς στόχους» Οι κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πληρώνουν μειωμένες εισϕορές. Αλλά σε αυτό γίνεται κατάχρηση, λέει ο κοινωνιολόγος Ιωάννης Νασιούλας.

Συνέντευξη: Σουζάνε Γκέτσε Εϕημερίδα “taz“: 
Κύριε Νασιούλα, έπειτα από πέντε χρόνια διαρκούς κρίσης κρατιούνται οι Έλληνες ενωμένοι ή τους λείπει η αλληλεγγύη; 

Εξαιτίας της κρίσης οι άνθρωποι αρχίζουν να οργανώνονται. Δεν αναζητούν ούτε μία καλή ούτε κακή προσέγγιση, αλλά λειτουργικές λύσεις. Η κρίση καταλαμβάνει συνολικά το οικονομικό και επιχειρηματικό σύστημα και κυρίως έχει αρνητικές συνέπειες στη δημιουργία επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι επαναπροσανατολίζονται και προσπαθούν με μορϕές επιχειρηματικής αλληλεγγύης, όπως με συνεταιρισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις. Συχνά και σε αυτές τις μορϕές πρόκειται λιγότερο για αλληλεγγύη αλλά για πλουτισμό. 

Ως ποιο σημείο; 

Ο άλλοτε ευημερών τομέας των μη κυβερνητικών οργανώσεων χρηματοδοτούνταν κυρίως με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Ωστόσο, πολλά κεϕάλαια χρησιμοποιήθηκαν εσϕαλμένα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων ήταν προσανατολισμένο να καταχράται τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις νομιμοϕανώς. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν, στο πεδίο των κοινωνικών επιχειρήσεων να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι . Είναι δικτυωμένοι και γνωρίζουν τι κάνουν. 

Πώς γίνεται αυτή η κατάχρηση; 

Αυτές οι οργανώσεις λειτουργούν σαν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποκρίνονται κοινωνικούς στόχους, έχουν μία όμορϕη ιστοσελίδα. Αλλά στην πραγματικότητα κάνουν κάτι εντελώς διαϕορετικό με τα χρήματα. Η κατάχρηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έγινε εν τω μεταξύ μία κανονική βιομηχανία.

Είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα παντελώς διεϕθαρμένη; 

Όχι, αυτό δε συμβαίνει, αλλά δυστυχώς γύρω στο 20% είναι οι πραγματικές κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες παίρνουν στα σοβαρά το ρόλο τους. Η κρίση χτύπησε κυρίως την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και τους τομείς όπως η έρευνα, ο πολιτισμός, και τα ΜΜΕ. Αυτό το οποίο ακόμα λειτουργεί σχετικά καλά είναι οι εξαγωγές. Γι’ αυτό προσπαθούν πολλές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα να μεταπηδήσουν στα μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ποια πλεονεκτήματα έχουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις; 

Πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση έπειτα από ευρωπαϊκή πίεση ψήϕισε έναν καινούριο νόμο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Πρέπει να αποδεικνύουν ότι ακολουθούν έναν κοινωνικό σκοπό, αυτό μπορεί να αϕορά την οργάνωση, αλλά και τη δραστηριότητα τους για την κοινωνία. Γι’ αυτό αποκτούν ένα ειδικό καθεστώς με λιγότερη γραϕειοκρατία και μειωμένες εισϕορές. Αυτό ήταν μια καλή ιδέα. Δυστυχώς είναι πολλές από τις 750 καταχωρημένες κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι mainstream, κανονικές επιχειρήσεις. Μέσω του καθεστώτος της κοινωνικής επιχείρησης μπορούν να απορροϕήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια. Εξωτερικά είναι κοινωνικές αλλά στην πραγματικότητα προωθούν μόνο το ιδιωτικό συμϕέρον. 

Δεν υπάρχουν έλεγχοι; 

Δυστυχώς όχι αρκετοί. Χρειαζόμαστε από ευρωπαϊκής και ελληνικής πλευράς ένα νέο σύστημα ελέγχου, ώστε να αποκαλυϕθούν αυτές οι ψευδο-κοινωνικές πρωτοβουλίες. Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί νομικά να τελειώσει με αυτήν την κατάσταση, αλλά δεν έχει συμβεί κάτι έως τώρα. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει, διότι οι πραγματικές οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω αυτής της κακής οικονομικής διαχείρισης αποκτούν μία κακή ϕήμη. 

Κοινωνική επιχειρηματικότητα δημιουργείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Ναι, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό όμως βρίσκεται σε στενή σχέση με το γεγονός ότι το κράτος δεν αφήνει ή ακόμα δεν προωθεί ένα πραγματικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου